top of page
Re-integratie 2e spoor
Verandering door ziekte

Als je door ziekte of andere omstandigheden (tijdelijk) niet (volledig) kan werken heeft dit impact. Niet alleen in de rol van werknemer, maar ook voor jou als persoon.

 

Ineens heb je een andere positie binnen het bedrijf, ervaar je misschien een gebrek aan vertrouwen in je lijf of kom je thuis te zitten en verandert de verhouding met je naasten. En wat te denken van al die deskundigen die je tegenkomt in dit ziekteproces, die iets van je vragen of willen.

 

Kortom, je wereld staat compleet op z’n kop. In het meest gunstige geval trilt het onder je voeten. 

White Chair in an Empty Room_edited.jpg
1e spoor

Je kan niet meer doen wat je heel normaal vond of wat vanzelf ging. Je werk stopt tijdelijk of je bent minder of anders aan het werk. Je belastbaarheid is niet optimaal. Er breekt een onzekere tijd aan.

 

Je hebt gesprekken met je werkgever, je ziet de bedrijfsarts en misschien volg je behandelingen om je weer beter te voelen. De eerste focus ligt op herstel; je eigen werk weer oppakken met alle werkzaamheden, verantwoordelijkheden op het juiste tempo en met dezelfde kwaliteit als voordat je ziek werd. Als dat niet lukt, kijk je naar aangepast of ander werk bij je werkgever. Soms heb je al genoeg aan het ziek zijn zelf en voelt dit proces als een tweede baan erbij. Je wilt blijven werken op de plek die je kent, waar het zorgeloos lijkt en waar je zo aan gewend bent. Heel logisch!

2e spoor

Als ziek zijn langer duurt ga je rond het eerste ziektejaar met je werkgever om de tafel om de re-integratie tot dan toe te bespreken. Ook kijk je vooruit, vaak met een arbeidsdeskundige. In het kort bekijkt de arbeidsdeskundige hoe iemand die ziek is toch passend werk kan vinden en behouden. Er wordt bepaald of je eigen werk nog passend is, passend te maken is, er intern naar ander werk gezocht moet worden of juist extern. Samen met een re-integratie tweede spoor begeleider pak je de externe zoektocht op. Alles om ervoor te zorgen dat je weer aan de slag kunt en geen WIA hoeft aan te vragen.

 

Even resumé: Bij 1 jaar verzuim moet er dus naast de re-integratie activiteiten bij de werkgever breder gekeken worden naar ander passend werk, ook buiten de werkgever. Dat geldt in de situatie waarin de werknemer:

  • Naar verwachting niet binnen 3 maanden na het eerste jaar volledig werkt in de eigen functie of in ander passend werk.

  • Het aangeboden werk niet structureel aangeboden kan worden.

  • Er twijfel is over de termijn van 3 maanden, of het werk passend is of niet duidelijk is of het werk structureel aangeboden kan worden.

Begeleiding

Als we je begeleiden doen we dat vanuit drie kernwaarden: we doen het samen, we houden het puur en we blijven positief.

Samen:

​

Niemand is blij om ziek te zijn. Je bent misschien onzeker over of herstel mogelijk is, benieuwd naar wat de gesprekken met de betrokken deskundigen inhouden en wat je pad is binnen het 2e spoortraject. We kunnen de situatie niet veranderen, maar wel naast je staan. Afstemmen op dat wat er is, je uitleg geven over het proces, inzicht geven in wat ervan je verwacht wordt en je rugzak vullen met sollicitatietools en activiteiten. Net even die finesse aanbrengen in je sollicitatiebrief of helpen bij het in contact komen met iemand uit het netwerk. Een appje als steun in de rug vlak voor een sollicitatiegesprek of helderheid scheppen in een situatie die je niet begrijpt of overmant. En ja daar horen ook emoties bij zoals frustratie, onbegrip, zenuwen, blijdschap en dankbaarheid.

 

Voor alles is ruimte, zolang we het pad naar werk maar blijven volgen met respect naar elkaar.

Puur:

​

We werken open en transparant. Vanaf het begin is duidelijk wat de rol van de re-integratie 2e spoor begeleider is in dit re-integratie proces. Onze leidraad is de Wet Verbetering Poortwachter, daar kunnen we niks aan veranderen. We doorlopen stappen, doen wat echt nodig is, rapporteren en informeren.

​

Puur gaat ook over in contact blijven met de ander, vanuit oprechte interesse. Soms is het niet leuk, of zwaar. Je hebt geen zin in nog iets erbij als je eigenlijk al je energie nodig hebt om weer optimaal te functioneren. Je mag jezelf zijn en we zullen je vanuit enthousiasme, professionaliteit en laagdrempeligheid ontmoeten. Niks is ons vreemd. Humor ook niet.

Positief:

​

Wat kan er wel? Wat is al gelukt en hoe omarm je verandering? Zonder de hobbels uit het oog te verliezen en ze juist aan te kijken, geloven we in een optimistische kijk op het leven. Zo gaan we het traject in. Het helpt als je weet wie je bent, wat je kan en wat je nog meer zou willen. Wie weet kom je in gesprek met een netwerk waar je andere mogelijkheden ziet.

​

Als het beter met je gaat en je bij je eigen werkgever kan blijven, helpen coachgesprekken ook. Want hoe bewaak je in het vervolg je grenzen en hoe geef je aan dat je je wilt blijven ontwikkelen in je werk om ziekteverzuim te voorkomen?

 

Kortom, we sluiten onze ogen niet, we zoeken altijd naar de ruimte en mogelijkheden.

Opening Door to Home Office
Voor u als werkgever

Als een zieke medewerker niet meer terug kan keren in zijn/haar oude functie bij de huidige werkgever moet er van de Wet verbetering Poortwachter een 2e spoortraject gestart worden, gericht op de externe arbeidsmarkt.

 

In dit traject begeleidt Bureau Leeflang de medewerker bij het zoeken naar een andere baan. Het ontwikkelen van de zelfredzaamheid van de medewerker in dit sollicitatieproces staat voorop. Met de lijst van functionele mogelijkheden en het arbeidsdeskundig rapport als leidraad focussen we op mogelijkheden.

 

We brengen het netwerk in kaart, vinden ‘verborgen’ vacatures en laten de medewerker zich op een creatieve manier voorstellen op de arbeidsmarkt. Natuurlijk is persoonlijke aandacht en vertrouwen in dit proces cruciaal, net als een goede samenwerking met alle ketenpartners zoals de werkgever, de bedrijfsarts (arbodienst) en de arbeidsdeskundige.

bottom of page